В системата има недостиг на медицински сестри и специалисти по здравни

...
В системата има недостиг на медицински сестри и специалисти по здравни
Коментари Харесай

Няма нови случаи на коронавирус у нас, но има недостиг на медицински сестри

В системата има дефицит на медицински сестри и експерти по здравни грижи – преди 10 години техният брой у нас беше към 55 хиляди, в този момент са към 25 хиляди

Това терзание изрази пред bTV депутатът от Движение за права и свободи и ръководител на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика Хасан Адемов.

„ Системата ще бъде изправена пред извънредно съществени проблеми, те работят на няколко места, с цел да не се усеща дефицитът им “, добави Адемов и съобщи, че Движение за права и свободи е застанала зад тях, тъй като проблемите им са от дълги години, а решение не се търси.

По думите му окупацията на зали е детайл от историята на прехода, като даде образец със Софийския университет. „ Лекарският съюз и институциите разкритикуваха метода, само че аз не видях да разкритикуват желанието им за по-добри условия на труд и възнаграждение “, сподели Адемов.

Народният представител уточни, че другите здравни служащи получават друго заплащане.  

Адемов беше безапелационен, че хората в целия свят са били неподготвени за новия ковид. Той счита, че ограниченията в България наподобяват съществени, само че може да се чака разширение, според по какъв начин се уголемява рецесията. Според него главен проблем е дефицитът на персонални защитни средства. Депутатът посочи, че има дефицит на респираторни апарати.

„ Колкото и да разширяваме кръга на заведенията, в които да се оказва помощ, в случай че те не са оборудвани с нужната техника – не могат да бъдат потребни. Процедурата за поръчка на респиратори е извънредно комплицирана, само че когато има търсена – има и предложение “, добави Адемов.  

Председателят на парламентарната комисия уточни, че поради карантина са издадени към 315 болнични листа, а единствено поради ковид са 60.

Той беше безапелационен, че осигурителната система ще издържи.

Няма нова позитивна проба за ковид у нас, съобщи на постоянния брифинг в 8 ч. ръководителят на оперативния щаб за битка с разпространяването на COVID-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

Категорично е доказано, че 62-годишната лекарка, настанена през вчерашния ден във ВМА е болна от ковид. Тя е седмият регистриран случай на болестта в България.

Тази нощ в болничното заведение е призната и контактна с нея жена, която е с грипоподобни признаци, само че пробите ѝ занапред ще бъдат изследвани.

От 136 изследвани проби през вчерашния ден позитивна е била единствено тази на 62-годишната лекарка.

Вчера беше регистриран и първият смъртен случай от COVID-19 у нас – 66-годишна жена, настанена в „ Пирогов “.   

Стана ясно и че положението на мъжа с ковид, който е настанен в „ Пирогов ”, се е влошило съществено.

„ Тази нощ в 12 часа се е наложила интубация на мъжа. Състоянието му върви от тежко към сериозно. Той към този момент е на апаратна вентилация. Образните проучвания и лабораторните индикатори демонстрират, че има съществено утежняване на положението му и то се дефинира като сериозно ", сподели ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР